De stikstofproblematiek leidt bij veel ondernemers tot de vraag wat hun rechten zijn en wat zij moeten doen aangaande de natuurvergunning. Het is belangrijk is om ‘zelf aan het stuur te blijven zitten‘ en te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Vergunning benodigd?
In principe zullen alle bedrijven in Nederland een natuurvergunning moeten hebben. Slechts in enkele gevallen is dat niet nodig, bijvoorbeeld:
- de stikstofdepositie op een Natura 2000-gebied is verwaarloosbaar (minder dan 0,01 mol/ha/jaar);
- de betreffende activiteit (bijv. een veehouderijbedrijf) bestond op de referentiedatum (aanwijsdatum Natura 2000-gebied) en is sindsdien ongewijzigd voortgezet (kortom exact hetzelfde gebleven).
Het ministerie van LNV is nog bezig om een drempelwaarde voor de stikstofdepositie in te voeren, maar het is de vraag of dit gaat lukken.
Verkrijgen vergunning
Bedrijven die geen natuurvergunning hebben, kunnen in principe een vergunning verkrijgen op basis van de situatie op de referentiedatum. Er wordt dan uitgegaan van de stikstofdepositie van de dieren die op basis van een milieuvergunning of AMvB (melding) gehouden mocht worden op de referentiedatum van het Natura 2000-gebied. Voor Vogelrichtlijngebieden geldt hierbij veelal de datum 10 juni 1994 en voor Habitatrichtlijngebieden 7 december 2004 (tenzij het gebied later is aangewezen).
Het is raadzaam om nu te inventariseren of een vergunning verkregen kan worden op basis van een milieuvergunning of AMvB op de referentiedatum. Wanneer dit mogelijk is, is het verstandig een vergunning aan te vragen.
Indien er na de referentiedatum een nieuwe milieuvergunning of AMvB met een lagere stikstofdepositie is afgegeven, is deze situatie uitgangspunt voor de natuurvergunning.
Toename stikstofdepositie
Wanneer de stikstofdepositie van de te vergunnen situatie hoger is dan op de referentiedatum, is vergunningverlening feitelijk alleen mogelijk door gebruik te maken van externe saldering.
PAS-meldingen
PAS-meldingen zijn volgens de Raad van State niet rechtsgeldig. Bedrijven met een PAS-melding zullen daarom in principe alsnog een natuurvergunning moeten aanvragen. Het kabinet wil PAS-meldingen die feitelijk zijn gerealiseerd met een generieke maatregel legaliseren. Of dit gaat lukken is echter nog de vraag. Wanneer op basis van de milieuvergunning of AMvB een natuurvergunning verkregen kan worden, kan het toch verstandig zijn hiervoor een aanvraag in te dienen.